Regnskogen

Regnskogen i Amazonas,
en global interessekonflikt.

av Gard og Sébastien

amazonas_regnskogen_satellittfoto_articleimage1

Regnskogen i Amazonas er den største av alle regnskoger. Den ligger i Sør-Amerika. Skogen brer seg ut over flere land : Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Brasil og Surinam. Området dekker hele 6,8 millioner kvadratmeter.

Hva er en regnskog?


En regnskog er en skog der det faller minst 2000 mm per år og der det konstant er fuktig. Det finnes skoger der det faller så mye som 10000 mm i året! Det er som regel de tropiske skogene. Med en gjennomsnitt på minst 27 grader, er det alltid varmt i de tropiske regnskogene. Men det finnes også regnskoger i kaldere temperaturer som i Norge og Canada.

bilde-1

I regnskogen i Amazonas finnes det veldig mange forskjellige dyr og plantearter som er viktige, men det er også mennesker som bor der! Det finnes omtrent 500 ulike urfolk som bor fordelt i Amazonas. Ingen spesifikke tall på befolkningen i Amazonas er gitt men det dreier seg om omtrent mellom 500.000 og en million mennesker. Alle disse menneskene tilhører forskjellige grupper, de har forskjellige kulturer og samfunnsorganisering og de snakker ca 300 ulike språk!

 
Hva er det som skjer med regnskogen ?


Men det er faktisk ikke så mange som egentlig vet hva som skjer med regnskogen i Amazonas, vi har derfor gått ut å intervjuet 5 tilfeldige personer for å se om de vet hva som skjer med regnskogen. Vi dro ut for å undersøke hvor mange det egentlig er som vet om problemet med regnskogen i Amazonas, og hva som egentlig skjer med den. Alt dette for å kartlegge om det er bra nok informasjon om det. De fleste av de vi intervjuet ville forbli anonyme.

 

Spørsmål 1 : Vet du hvorfor regnskogen forsvinner ?


”Nja, det er vel fordi de i Sør-Amerika hugger ned trærne for å kunne lage hus og sånt. De hugger ned for å få mer plass til bygninger og moderne hus tror jeg.”
Lise, 20 år.

 
Spørsmål 2 :Regnskogen er truet fra mange kanter og mange land. Dette er noe som påvirker hele verden. Vet du hvorfor det påvirker oss alle ? Og hvorfor vi ikke bør ødelegge regnskogen?


”Jeg vet at regnskogen holder på å bli nedhugga i hvertfall, det vet jeg. Jeg vet ikke helt hvorfor det påvirker absolutt alle, men jeg tror det har noe å gjøre med at regnskogen er jordas lunger eller noe, og at uten den vil vi få mindre oksygen.Det høres kanskje dumt ut men det er bare noe jeg har hørt. Vi bør vel ikke ødelegge regnskogen fordi det er stammer som bor der, og at vi ødelegger for både de og dyrene.”

Stian, 16 år

 
Spørsmål 3 : Vet du hvem som ødelegger regnskogen i Amazonas ? Altså, hvilke land eller selskaper ?


”Alle de rike landene, rett og slett. Norge, Sverige, USA, Japan osv… I hvertfall IKEA, det hadde ikke forundra meg om all treverket de bruker er fra regnskogen. Norge er nok med på det de også, selv om de pøser ut med kampanjer og reklamer som sier at vi skal gi penger til organisasjoner mot ødeleggelsen av regnskogen.”
Petter, 41 år

 
Spørsmål 4 : Vet du om noen organisasjoner som jobber mot ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas ?


Nei, faktisk ikke.
Kim, 25 år

 
Hmm, nei, jeg vet at det finnes mange organisjoner som gjør det, men jeg kan ikke navna på de.

Karoline, 19 år

Her var det mange interessante svar, og mye av det var riktig. Utenom en ting. Det sies at regnskogen er jordas lunger, og uten den vil vi ikke få nok oksygen, men det er bare en myte. Sannheten er at regnskogen produserer omtrent like mye oksygen som den forbruker.
Samtidig som denne skogen er hjem til mange dyr, planter og mennesker, er Regnskogen i Amazonas truet fra alle kanter. Den brennes og hugges ned for å soyaplantasjer, jordbruk, gruvedrift veier og spesielt tømmerdrift. Befolkningen trenger større plass å leve på og andre vil ha fine møbler som er laget av sjeldne tresorter. Det forsvinner skog hver dag på et areal som tilsvarer 11 fotballbaner! Elvene forurenses av oljeproduksjon og sprøytemidler. Alt dette fører dessverre til at det forsvinner plante og dyrearter hver dag, som enda ikke er vitenskaplig registrert og forholdene for urfolkene blir vanskeligere.

 
En global interessekonflikt? På hvilken måte?


– Mange dyrearter, plantearter og tresorter forsvinner.
Regnskogen er hjem for omtrent 50.000 forskjellige trearter, ca 1500 fuglearter, 40.000 plantearter, 3000 fiskeslag, 427 arter pattedyr, 428 amfibiearter. Alle disse er blitt vitenskapelig klassifisert i regionen. Mange av disse plantene og dyrene er meget viktige, spesielt plantene. Plantenes fotosyntese er grunnlaget for mesteparten av de livsformene som finnes. Selv den minste skapning har sin plass i en sammenheng med andre organismer.
Hvis vi fortsetter å hugge ned og å brenne regnskogen, forsvinner alle disse organismene. En art kan forsvinne, og dermed kan en annen art død ut fordi de lever på den arten som nettopp forsvant og sånn fortsetter det. Forsvinner en art får vi en dominoeffekt av reaksjoner. Vi dreper indirekte disse dyrene og plantene som kan hjelpe oss med medisiner.

– Mange forskjellige stammer som bor i Regnskogen i Amazonas er truet på grunn av nedhugginga og brenninga av skogen.
Dette er selvfølgelig en interessekonflikt fordi den rammer lokalbefolkningen som bor rundt i Amazonas. Disse menneskene har rett til å bo der, og hvis man fortsetter nedhugginga, vil disse menneskene miste hjemmene deres.
Menneskene som bor i regnskogen har veldig mye nyttig informasjon og hvilke planter dyr som hjelper mot forskjellige ting, altså sykdommer. For vår vitenskap er mye av dette ukjent. I følge regnskogfondet.no er hele 20 % av all reseptbelagte medisiner opprinnelig fra tropiske regnskoger. Av én plante kan man produsere ulike produkter som astma- og medisiner for revmatisme. Men alle de forskjellige virkestoffene som er i de artene som utryddes hver dag, får vi kanskje aldri brukt.
Selv om konflikten om regnskogen er global så er det alltid noen mer spesifikke konflikter. Et eksempel er konflikten mellom en lokalbefolkning, Yanomami folket og verdenssamfunnet, i dette tilfellet gullgravere.

bilde-2

Yanomamifolket er et urfolk som bor i Amasonas jungelen på grensen mellom Brasil og Venezuelas. De ble først kjent for resten av verden da en større vei ble anlagt tvers gjennom området de bodde i på 1970 tallet.

På midten av 70 tallet begynte gullgravere å invadere landet hvor Yanomami bodde. I jakten på gull drepte disse gullgraverne medlemmer av Yanomami stammen og stjal landet deres. 20% av Yanomamifolket døde bare i løpet av 7 år.

I 1980 var Yanomaienes land invadert av over 40 000 fremmede. Yanomamiene er også blitt introdusert for alkohol og blitt fratatt sitt land. Store deler av regnskogen er ødelagt og dermed også urinvånernes livsgrunnlag. For å stoppe dette godtok presidenten i Brasil at Yanomami området skulle bli reservert for bare Yanomamiene. Store deler av folket hadde dødd ut før denne Yanomami parken ble etablert på 1990 tallet. Og selv ikke denne parken fungerte, den dag i dag fortsetter fremmede å trå inn på landet til Yanomamiene, og myndighetene gjør ikke mer for å stoppe de. I dag jobber over 1 000 gullgravere ulovlig i Yanomami land, hvor de sprer dødelige sykdommer som malaria, og forurenser skogen og elver. Den Brasilianske kongressen diskuterer en lov som går ut på å lovliggjøre gruvearbeid i regnskogen i en større skala. Hvis den loven går gjennom vil det ødelegge miljøet og næringen til Yanomamiene og lignende stammer og føre til at de dør ut, ifølge Davi Kopenawa som er den ledende talsmann for Yanomami folket.

– Norge har mange organisasjoner som ber om penger for å kunne
støtte regnskogen, men det mange ikke vet er at Norge er også med på å hugge ned trær fra regnskogen. Istedenfor å kjøpe tømmer fra de norske skogene, kjøper nordmenn også masse regnskogstømmer. Flere norske selskaper er også med på huggingen av regnskogen. Men de landende som har flest selskaper som driver med dette, er de japanske, australske og amerikanske. De hugger ikke bare ned trærne fra regnskogen, men dumper gift og tungmetaller i elvene.

 

Organisasjoner mot ødeleggelsen av regnskogen.


Det finnes organisasjoner som går i mot nedhugginga av regnskoger. Greenpeace er en organisasjon som jobber mot ødeleggelsen av regnskogen. Greenpeace har kommet ut med en plan om at dem skal kunne klare å stoppe ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas innen 2015. Planen går ut på å promotere skogbeskyttelse og økt skog-beskyttelse-selskaper som gjør det mulig å ha en full oversikt og kontroll over skogen som vil hindre ulovlig hugging og brenning av regnskogen.

 

Kilder.


http://www.regnskog.no
http://www.greenpeace.org
http://www.survival-international.org/tribes/yanomami
http://www.khm.uio.no/utstillinger/yanomami/vgs.html
http://www.globalwitness.org/pages/en/forests.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Haximu_massacre
http://en.wikipedia.org/wiki/Yanomami
http://www.amazonwatch.org/amazon/BR/
http://www.regnskog.no/amazonas/503.html
http://www.amazonia.dk/
http://www.amazonia.org/index.en.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Rainforest
http://www.regjeringen.no/nb/dep/smk/aktuelt/nyheter/2008/fakta-om-regnskogen-og-amazonasfondet.html?id=526497

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: